dilluns, 18 de desembre del 2006

NOTA DE PREMSA

Conclusions de la jornada d’EU-l’Entesa celebrada al Casal Ovidi Montllor

Planificació i participació ciutadana claus d’una nova gestió educativa i cultural

Els assistents a les jornades celebrades el passat dissabte dia 16 al Casal Ovidi Monitor (entre els que hi va haver una significativa concurrència de professionals de l’ensenyament i el món de la cultura) van coincidir en la necessitat de planificar per tal de dissenyar polítiques de futur tant en el camp de l’ensenyament com en el de la cultura. Així mateix, es va coincidir en criticar la manca absoluta de participació (més enllà dels formalismes) que ha estat la norma en la gestió del PP al front de l’Ajuntament. En aquest sentit, es va apostar per dinamitzar el Consell Escolar Municipal i per crear un Consell de Cultura, representatiu de les entitats i no un “consell de savis” polititzat. Les línies d’actuació estratègica en ambdós camps i els pressupostos municipals s’haurien de discutir en aquests fòrums.

En matèria d’educació es va insistir en la transversalitat de la mateixa i en la necessitat d’obrir l’escola als ciutadans. Dotar de contingut els programes d’”Escola Oberta” (hui desapareguts) és un altre dels objectius marcats. En matèria de planificació es va apostar per elaborar un Llibre Blanc de l’Educació a Alcoi, on s’analitzara exhaustivament el panorama educatiu local i es dissenyaren les vies per resoldre els problemes en el futur. Aquesta eina s’hauria de dotar d’un sistema d’indicadors que permeteren avaluar l’estat del sistema educatiu local. Finalment, es va posar de manifest la necessitat d’establir criteris urbanístics (proximitat i centralitat, fonamentalment) a l’hora de reservar espais dotacionals educatius al futur PGOU; pel que fa a primària es va insistir en l’oportunitat de treballar (a més de millorar i consolidar els ja existents) per nous col·legis públics al Centre, Batoi i la Zona Nord.

Després d’analitzar la pèrdua en qualitat i quantitat de programació cultural als governs del PP, els assistents al taller de cultura van insistir en la imperiosa necessitat d’augmentar els pressupostos culturals. Va ser unànim l’opinió que els nous espais escènics (l’únic aspecte positiu que es va detectar de la gestió del PP) es quedaran buits de contingut si no hi ha diners per oferir una programació d’una mínima qualitat. Així mateix, es va trobar imprescindible l’ampliació (o creació) de serveis culturals com la xarxa (!?) de biblioteques, arxiu, museus (industrial, particularment) i publicacions. La consideració de la cultura també com una activitat econòmica i que pot servir de marca de la ciutat en la seua projecció exterior, ha d’obligar a conjuminar la seua extensió a tots els estrats i parts de la ciutat (especialment important la mostra i pràctica cultural als barris) i la promoció de la creació cultural pròpia, atenent la vitalitat cultural que (miraculosament) encara exhibeix la ciutat. Algunes reflexions sobre la necessària comarcalització d’aquestes línies de treball, van servir per concloure el taller.