dimarts, 12 de desembre del 2006

PROPOSTES AL PLENARI

MOCIÓ. PARTICIPACIÓ EN LA REVISIÓ DEL PGOU.

Els propers mesos poden ser decisius en la planificació urbana d’Alcoi. El passat mes de novembre el govern municipal rebia la documentació tècnica del concert previ que encetarà el procés de revisió del Pla General d’Ordenació Urbana. L’Ajuntament té ara el repte de definir el model de ciutat per als propers anys amb les aportacions de l’entramat social i individual. Estem davant una etapa important que permetrà al municipi decidir quin model de desenvolupament urbanístic vol.

Des de l’Entesa entenem que la ciutat la tenen que ordenar i dissenyar els propis actors que participen diàriament. El rumb que li donem entre tots marcarà l’orientació futura de la nostra col·lectivitat, tant els possibles errors com els encerts seran decidits per tots i totes.

En un procés de revisió urbana la participació ciutadana és fonamental. Les normatives legals justifiquen clarament la necessitat d’obrir processos de consulta, d’aportacions, i de sugerències. La pròpia Llei Urbanística Valenciana (LUV) defineix en el seu articulat el que estem argumentant:

  • Art.3.1. “L’activitat urbanística és una funció pública”.
  • Art. 6. “Les persones privades podran formular iniciatives i propostes per a desenvolupar l’activitat urbanística”, “participaran en l’adopció de les decisions”, “els particulars tenen dret a formular al·legacions i peticions”, “es reconeix a tots els ciutadans, propietaris o no, la participació en l’activitat administrativa d’execució del planejament”, “els Ajuntaments han d’establir canals de participació dels ciutadans, a més dels tràmits d’informació pública, en les decisions que afecten a l’ordenació i execució dels plans”.
  • Art. 105. “Publicitat dels Plans”, “seran públics, i qualsevol persona podrà, en tot moment, consultar-los i informar-se dels mateixos i obtenir còpia d’ells en l’Ajuntament”.

Per tant, davant dels arguments exposats, el grup municipal de l’Entesa a l’Ajuntament d’Alcoi proposa al plenari el següent acord:

  1. Iniciar els tràmits per obrir una oficina municipal específica per a la difusió, informació i planificació dels terminis del procés de revisió del Pla General d’Ordenació Urbana.
  2. Preparar unes jornades prèvies a la revisió del PGOU per a donar a conèixer aspectes tècnics que ajuden en la discussió i participació del disseny de la futura ciutat.

PROPOSTES AL PLENARI

MOCIÓ SOBRE ECOPARC I REUTILITZACIÓ

El projecte original de l’ecoparc va ser concebut amb dues vessants, d’una banda la gestió de residus domèstics, és a dir, la tasca que es realitza actualment a la instal·lació, i, d’una altra, l’educació ambiental, amb la creació d’un espai ad hoc rehabilitant l’antic mas que fita amb l’Ecoparc, i el seus voltants. La idea inicial era que aquest projecte no es portara a efecte per la mateixa empresa que es dedica al tractament de residus, i que fóra l’Ajuntament qui assumira provisionalment la seua gestió fins que s’obrira un concurs per tal d’adjudicar la gestió a una cooperativa que combinara ambdues funcions. Estava previst que la rehabilitació de l’anomenat “ Jardí de les granotes” es fera amb materials reciclats, creant-se un espai de caràcter sostenible. El projecte es va tractar de dur endavant mitjançant la creació d’una escola-taller. Per diverses raons no es va posar en marxa, i des de la primavera de l’any 2000 fins ara, no n’hem tornat a tenir notícies.

Al febrer de 2002, el grup municipal d’Esquerra Unida va presentar al ple unes preguntes sobre la qüestió, en resposta a les quals es va dir que l’actuació esmentada ni estava pressupostada ni formava part de les prioritats del govern. Tanmateix, des d’aleshores fins ara la gestió de l’ecoparc ha sofert algunes variacions i segueixen existint problemes de seguretat i infrastructura. Per començar, i per raons de seguretat, s’ha renunciat a que l’ecoparc acomplira una de les seues funcions essencials: la reutilització. A més, els accessos estan pendents d’una urbanització definitiva, les tanques segueixen provocant algun problema de seguretat i les instal·lacions per als operaris continuen semblant provisionals i poc adequades.

De totes aquestes qüestions resulta especialment preocupant allò que té a veure amb la gestió dels residus. Des de sempre, s’ha fet necesari desfer-se de coses innecessàries que van creant-se en la llar –d’ací els oficis quasi desaparguts de “drapers”, “brossers”, etc. Però ara amb el consum tant gran que existeix, es multiplica en gran manera les coses que sobren i que necessiten una eixida, que no sempre passa per abocar-ho als contenidors. Com acabem d’assenyalar, l’ecoparc havia d’acomplir, entre altres funcions, la reutilització d’una part de les deixalles que hi arriben. Entenem que no hem de renunciar a la consecució de les famoses tres “erres”, fent més educació en la reduccio de deixalles, el reciclatge i la reutilització.

No és ningun descobriment, ja que és una cosa que estan fent-se a altres llocs on el tema fa temps que es treballa i preocupa, propiciar llocs on la gent pot accedir a exposar tot allò que ja no necessita i desitja regalar o vendre a baix preu i que altres poden estar interesats en la seua adquisició. Davant la impossibilitat que l’ecoparc puga acomplir adequadament aquesta funció, pensem que podria habilitar-se un altre espai per al fí esmentat. Entenem que s’hauria de cercar una ubicació dins del casc urbà, on es puga accedir fàcilment, per tal de propiciar, a més un lloc d’encontre i sociabilitat; lògicament, amb facilitats d’estacionament per a la gent que arriba d’altres barris i/o vaja en cotxe (es tractaria d’un lloc on es carregarien i descarregarien objectes). L’espai hauria de ser ordenat i fiscalitzat per l’ajuntament per tal que es propiciara més l’intercanvi que la compra/venda i no es profesionalitzara excessivament per garantir, en tot cas, preus mòdics. A més, seria desitjable la instal·lació de l’ecoparc mòbil al mateix espai.

Per tot l’exposat, el Grup Municipal d’EU-l’Entesa presenta al Ple de l’Ajuntament la següent moció:
  1. Que s’estudie l’execució del projecte del “Jardí de les Granotes” (mitjançant una escola-taller, preferentment), per millorar les instal·lacions de l’ecoparc i poder convertir-lo, també, en un espai dedicat a l’educació ambiental.
  2. Que s’urbanitze definitivament l’entorn de l’ecoparc, millorant-ne l’accés, les instal·lacions i les condicions de seguretat.
  3. Que s’estudie l’acondicionament d’un espai urbà accessible per a poder cel·lebrar periòdicament una “Fireta de la reutilització” amb característiques semblants a les esmentades a l’exposició de motius.

NOTA DE PREMSA

TORRÓ: “NI PP NI PSOE GARANTITZEN LES MILLORES EN TRENS DE RODALIES”

Lluís Torró, cap de llista d’EUPV per les comarques d’Alacant, es pregunta si la Generalitat demana la transferència de les rodalies “per aplicar el nefast model de gestió de FGV”

El candidat d’Esquerra Unida a Les Corts, Lluís Torró, acusa al Partit Popular d’aplicar a la política “el cinisme més desvergonyit i impropi de representats públics” perquè “després del tràgic accident de la línia 1 del metro en el que no van reconèixer cap responsabilitat ni van fer dimitir als culpables, començant per la cúpula de FGV i seguint per García Antón, ara s’atreveixen a parlar de manca d’inversions als rodalies”.

Torró es pregunta si ara el Partit Popular demana la transferència de les rodalies “per aplicar el nefast model de gestió de Ferrocarrils de la Gerenalitat Valenciana, aquest que ha trencat tots els tràgics rècords de sinistralitat i mortalitat”

“Les greus carències dels rodalies al País Valencià són conseqüència de l’abandó tant per part del Partit Popular com del PSOE durant aquest anys, perquè al PP li s’oblida massa prompte que ells governaven a Madrid fa només 2 anys. En la darrera dècada tots els diners per a infrastructures ferroviàries han estat destinats a l’Alta Velocitat, un obra faraònica per construir un tren elitista que destrossa el territori i absorbeix els recursos que haurien d’anar destinats al transport més emprat que són el metropolità, els rodalies i els regionals”.

Per altra banda, el candidat d’esquerres recorda que “encara està pendent de resolució el conflicte entre el govern central i l’autonòmic per les subvencions de l’Estat a FGV i que no ha resolt ni el PP ni el PSOE. FGV no ha rebut durant els darrers 5 anys cap subvenció de l’Estat central. I tot, perquè l’any 2001 Zaplana es va gastar en altres menesters els 23’7 milions d’euros remesos des de Madrid per cobrir el dèficit d’explotació de l’empresa. El govern, que en aquell moment presidia Aznar, va tallar l’aixeta que ja no s’ha tornat a obrir”

PROPOSTES AL PLENARI

PREC. REHABILITACIÓ FAÇANES EDIFICS D’ALCOI

A la nostra ciutat i des de fa un temps, s’està procedint a la rehabilitació de façanes en edificis del centre de la ciutat. Aquestes intervencions estan duent-se a terme amb subvencions des de l’administració facilitant, així, als propietaris dels esmentats edificis, la possibilitat de la conservació tant des del punt de vista arquitectònic i històric com de seguretat.

Tanmateix, seria molt convenient aplicar aquest tipus d’intervencions a la resta d’edificis de la ciutat, ja que ara es provoca un cert greuge comparatiu amb propietaris i veïns d’altres zones de la ciutat. Són molt importants les intervencions en edificis dins del Centre Històric per a la conservació del patrimoni arquitectònic, però el que també és important és actuar en tota la ciutat. No sols cal mantenir el centre per raons estètiques (encara que fóra del centre també hi ha patrimoni a preservar) sinó per conservar el parc d’edificis en bon estat, evitant problemes de manteniment i/o seguretat. Es tractaria, per tant, de facilitar als propietaris i veïns la possibilitat de recorre a ajudes econòmiques per a les façanes d’edificis que superen els 40 anys d’antiguitat.

Per tant, demanem el següent al govern municipal:

Que s’amplie la possibilitat, dins de l’ordenança actual vigent, de sol·licitar subvencions per part de propietaris d’edificis d’altres zones de la ciutat, que no pertanyent al centre de la ciutat, per a la rehabilitació de façanes per als edificis de més de 40 anys d’antiguitat.

NOTA DE PREMSA

EU-L’Entesa denuncia la nul·la voluntat de resoldre la problemàtica de la mobilitat del Govern de Partit Popular.

El regidor d’EU-l’Entesa Francesc Agulló manifesta que “la manca de voluntat del govern en resoldre les qüestions del trànsit a la nostra ciutat es manifesta en que ni tan sols han penjat en la pagina web de la Gerència de Medi Ambient l’estudi de mobilitat que es va realitzar al 2001”. L’estudi va estar present en les discussions de la taula rodona que va organitzar la regidoria de trànsit en les passades jornades de mobilitat al setembre d’enguany. El regidor d’EU-l’’Entesa continua dient “la proposta que des del nostre col·lectiu es va fer, i va ser acceptada pel regidor de trànsit, era la de treballar aquest estudi per anar resolent la problemàtica de la mobilitat, tenint com a punt de partida l’esmentat estudi”. Agulló manifesta que “han passat tres mesos i per part del govern del PP no s’ha fet res al respecte. Açò demostra una vegada més, que no hi ha intenció de resoldre el tema del trànsit a la nostra ciutat i que sols es desenvolupen les qüestions que al govern li interessen”.

EU-L’Entesa es mostra contrariada per la proliferació d’antenes de telefonia mòbil.

Des d’EU-l’Entesa s’ha mostrat la preocupació pel fet que “antenes de telefonia mòbil estan apareixent com esclatasangs damunt de les teulades d’edificis de la nostra ciutat i el que és més preocupant és que estan ubicant-se incomplint l’ordenança municipal d’instal·lació d’este tipus d’antenes”. Francesc Agulló argumenta “l’ordenança deixa clar en l’article 6è que ... no podran situarse a una distancia inferior a 100 metros de los centros destinados a uso docente, sanitario, asistencial, guarderias o parques públicos”.

"I hem pogut observar que tant junt al col•legi El Romeral com al Centre Comercial Alzamora (prop del col•legi Sant Roc i junt també a l’Ambulatori La Fabrica), s’han ubicat dues antenes de telefonia mòbil infringint la normativa municipal.” EU-l’Entesa té molts dubtes de que aquestes instal•lacions hagen passat pels tràmits previs adients en esta matèria i que plantejarà preguntes a este respecte en la propera comissió d’Urbanisme.