dimarts, 12 de desembre del 2006

PROPOSTES AL PLENARI

MOCIÓ SOBRE ECOPARC I REUTILITZACIÓ

El projecte original de l’ecoparc va ser concebut amb dues vessants, d’una banda la gestió de residus domèstics, és a dir, la tasca que es realitza actualment a la instal·lació, i, d’una altra, l’educació ambiental, amb la creació d’un espai ad hoc rehabilitant l’antic mas que fita amb l’Ecoparc, i el seus voltants. La idea inicial era que aquest projecte no es portara a efecte per la mateixa empresa que es dedica al tractament de residus, i que fóra l’Ajuntament qui assumira provisionalment la seua gestió fins que s’obrira un concurs per tal d’adjudicar la gestió a una cooperativa que combinara ambdues funcions. Estava previst que la rehabilitació de l’anomenat “ Jardí de les granotes” es fera amb materials reciclats, creant-se un espai de caràcter sostenible. El projecte es va tractar de dur endavant mitjançant la creació d’una escola-taller. Per diverses raons no es va posar en marxa, i des de la primavera de l’any 2000 fins ara, no n’hem tornat a tenir notícies.

Al febrer de 2002, el grup municipal d’Esquerra Unida va presentar al ple unes preguntes sobre la qüestió, en resposta a les quals es va dir que l’actuació esmentada ni estava pressupostada ni formava part de les prioritats del govern. Tanmateix, des d’aleshores fins ara la gestió de l’ecoparc ha sofert algunes variacions i segueixen existint problemes de seguretat i infrastructura. Per començar, i per raons de seguretat, s’ha renunciat a que l’ecoparc acomplira una de les seues funcions essencials: la reutilització. A més, els accessos estan pendents d’una urbanització definitiva, les tanques segueixen provocant algun problema de seguretat i les instal·lacions per als operaris continuen semblant provisionals i poc adequades.

De totes aquestes qüestions resulta especialment preocupant allò que té a veure amb la gestió dels residus. Des de sempre, s’ha fet necesari desfer-se de coses innecessàries que van creant-se en la llar –d’ací els oficis quasi desaparguts de “drapers”, “brossers”, etc. Però ara amb el consum tant gran que existeix, es multiplica en gran manera les coses que sobren i que necessiten una eixida, que no sempre passa per abocar-ho als contenidors. Com acabem d’assenyalar, l’ecoparc havia d’acomplir, entre altres funcions, la reutilització d’una part de les deixalles que hi arriben. Entenem que no hem de renunciar a la consecució de les famoses tres “erres”, fent més educació en la reduccio de deixalles, el reciclatge i la reutilització.

No és ningun descobriment, ja que és una cosa que estan fent-se a altres llocs on el tema fa temps que es treballa i preocupa, propiciar llocs on la gent pot accedir a exposar tot allò que ja no necessita i desitja regalar o vendre a baix preu i que altres poden estar interesats en la seua adquisició. Davant la impossibilitat que l’ecoparc puga acomplir adequadament aquesta funció, pensem que podria habilitar-se un altre espai per al fí esmentat. Entenem que s’hauria de cercar una ubicació dins del casc urbà, on es puga accedir fàcilment, per tal de propiciar, a més un lloc d’encontre i sociabilitat; lògicament, amb facilitats d’estacionament per a la gent que arriba d’altres barris i/o vaja en cotxe (es tractaria d’un lloc on es carregarien i descarregarien objectes). L’espai hauria de ser ordenat i fiscalitzat per l’ajuntament per tal que es propiciara més l’intercanvi que la compra/venda i no es profesionalitzara excessivament per garantir, en tot cas, preus mòdics. A més, seria desitjable la instal·lació de l’ecoparc mòbil al mateix espai.

Per tot l’exposat, el Grup Municipal d’EU-l’Entesa presenta al Ple de l’Ajuntament la següent moció:
  1. Que s’estudie l’execució del projecte del “Jardí de les Granotes” (mitjançant una escola-taller, preferentment), per millorar les instal·lacions de l’ecoparc i poder convertir-lo, també, en un espai dedicat a l’educació ambiental.
  2. Que s’urbanitze definitivament l’entorn de l’ecoparc, millorant-ne l’accés, les instal·lacions i les condicions de seguretat.
  3. Que s’estudie l’acondicionament d’un espai urbà accessible per a poder cel·lebrar periòdicament una “Fireta de la reutilització” amb característiques semblants a les esmentades a l’exposició de motius.