dilluns, 5 de febrer del 2007

NOTA DE PREMSA

EU-l'Entesa proposa la implicació de l'Ajuntament en l'accés a l'habitatge

Lluís Torró, portaveu d’EU-l’Entesa a l’Ajuntament, manifesta la seua preocupació per l’escassa oferta de VPO a Alcoi

Segons alguns informes que s’han donat a conèixer aquest cap de setmana la oferta de VPO a la ciutat és totalment insuficient. En opinió d’EU-l’Entesa, en paraules del seu portaveu Lluís Torró, “és molt preocupant que s’arriben a formar llistes d’espera de 600 persones per a 67 pisos, com ha fet públic algun mitjà de comunicació”. Per a la formació d’esquerres l’escassa oferta d’aquest tipus d’habitatge (entre un 10 i un 20 % del total, segons informes) s’ha d’atribuir, també, a la política municipal. O, com puntualitza Torró, “a l’absència d’una política d’habitatge que ho deixa tot en mans del mercat”.

Per a Esquerra Unida no és estrany, doncs, que el preu de l’habitatge cresca a Alcoi per damunt de la mitjana, atès que les VPO no poden superar els 1.112 €/m2 quan l’habitatge lliure oscil·la a la ciutat entre els 1.500 i els 1.800 €. “Els més perjudicats són, com hem denunciat moltes vegades, els col·lectius amb dificultats d’accés com els joves, les dones, les persones majors i els migrants”, assenyala Torró. Segons l’Entesa, l'Ajuntament d'Alcoi es dedica a vendre els solars municipals a particulars per potenciar els seus negocis, en lloc d'afavorir la creació d'habitatges socials amb la inversió de l'administració autonòmica.

L'Entesa aposta per mesures concretes per tal de promoure habitatges de lloguer i de venda a un preu raonable. Com apunta Torró, “es tracta de potenciar l'accés a cases usades, mitjançant polítiques actives de rehabilitació del parc residencial, de crear una borsa d'habitatges en règim de lloguer i destinar el sòl municipal a construir habitatges socials d'iniciativa pública.” L’aposta de la formació és la creació d'un organisme que gestione el Patrimoni Municipal del Sòl, amb l'objectiu de coordinar estratègies d'accés a habitatges de protecció oficial i de lloguer. A més, insisteix en l’elaboració d’un Pla de Rehabilitació de cases antigues al nucli històric de la ciutat.

Torró conclou afirmant que “es tracta de mecanismes que, si es posaren en marxa, afavoririen la conservació del patrimoni, abaixarien considerablement el preu dels habitatges i, en definitiva, assegurarien el dret dels veïns a gaudir d'un habitatge digne i a crear una ciutat més habitable.”