dijous, 25 de gener del 2007

ARTICLE D'OPINIÓ

ACORDS PER A QUÈ? SOBRE EL COMPROMÍS PEL PAÍS VALENCIÀ

Lluís Torró Gil
Candidat a les Corts Valencianes pel
Compromís pel País Valencià (EUPV)

El Bloc de la comarca ha rebutjat els intents que els hem fet des d’EU de festeig polític preelectoral. En tenen tot el dret del món: els acords signats a escala de país no obliguen a res en el plànol local. És més, a altres llocs (Alacant o València, els més destacats) són els militants d’EU els qui no en volen saber res. Les assemblees locals són sobiranes.

Ara bé, les decisions s’han d’argumentar i les raons que s’han posat damunt la taula potser no siguen suficients. Fins ara tan sols s’ha insistit per part del Bloc en què al País Valencià existeix la tanca del 5 % i que el PP no traurà majoria absoluta. Però als ajuntaments també hi ha la tanca del 5 % i la confiança que el PP no revalide la seua majoria no garanteix res. A més, no a tots els Ajuntaments de la comarca hi governa el PP. Perquè, doncs, pactes al país i no als ajuntaments?

El Compromís pel País Valencià, acord signat per EUPV, el Bloc, Verds, Esquerra Ecologista i Izquierda Republicana, pretén canviar les polítiques desplegades pels governs del PP des de fa 12 anys. Dic bé, “les polítiques” i no “els polítics”. Després dels compromisos adquirits pel PSOE amb el PP (Estatut, pacte pels residus, CAM, etc.) sembla evident que hi ha algunes línies de continuïtat importants entre els projectes d’aquests dos partits. A més, per a forces polítiques minoritàries però amb recolzament significatiu resulta molt recomanable forçar el trencament de l’opressiu clima de bipartidisme que domina el panorama polític.

Els més beneficiats, sense dubte, els ciutadans i ciutadanes, obligats a escollir sempre l’alternativa menys dolenta. La defensa de l’agricultura i els sectors industrials tradicionals, la necessitat de frenar l’urbanisme depredador i protegir el medi ambient, la recuperació i extensió dels serveis públics (educatius, sanitaris, etc.), o la defensa de les nostres senyes d’identitat com a poble (llengua, cultura, tradicions) bé s’ho val.

No hi tenen validesa aquestes raons a nivell municipal? No oferiria una major garantia per evitar la majoria del PP un acord local? No reforçaria i aprofundiria l’acord d’EU i el Bloc les polítiques progressistes que ja es despleguen a alguns ajuntaments de la comarca? Quins interessos haurien de primar, els propis de partit o els col·lectius? Reflexionem-hi!

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Entenc que el Bloc hauria d'haver acceptat, com a mínim, sentar-se a parlar. És decepcionant vore com els partits no es posen d'acord. El treball dels dos ha estat bo durant estos anys del PP. Crec que l'Entesa ha estat més a prop dels ciutadans. Ademés de vosaltres ha sorgit la proposta unitaria. A vore si ho conseguiu! Si no, el meu vot ja el teniu de totes maneres.

Anònim ha dit...

Tens tota la raò, el BLOC d'Alcoi es comporta com el PC de València o d'Alacant i això va contra la gent de l'esquerra i el valencianisme.
Cal canviar.

Anònim ha dit...

Que ningú mareje la perdiu: el 27 de maig vorem si el BLOC puja (com tots intuim) i EU baixa (com tots també intuim). I així vorem si eixa proposta d'unió preelectoral era bona o no. Vulguem o no, un BLOC fort implicarà una EU dèbil. Si el treball del BLOC d'Alcoi ha estat bo, per a què necessitem una EU? Amb un BLOC d'Alcoi fort, EU és del tot innecessària!